fredag 7 mars 2014

Hemligheten med rutiner

Jag borde egentligen inte skriva det här. Avslöja hemligheten. Men jag känner mig generös idag.

Är du spontan? Och impulsiv? Flaxar hit och dit, kan inte bestämma dig, gör än det ena än det andra? Men sådär bohemiskt spontan är du ju i alla fall? Inte som alla andra? Som det står i dejting-annonser ibland (jo, jag internetdejtade, i tre månader, det var trevligt. Men sen tröttnade jag på spontana, impulsiva och pojkaktiga (dvs ansvarslösa) karlar).

Det verkar som spontan och impulsiv förmodas vara positiva egenskaper.  Man ska tro att det är en person som bestämmer sig, på morgonen när han vaknar, för att resa till Rom. Och sen gör det. För att beskåda intressanta sevärdheter och andra kulturuttryck. Han bokar plats på de mest spännande restaurangerna och ser till att man kan bada i Fontana di Trevi. Men handen på hjärtat, hur många spontana gör det? Mest verkar det innebära .... oändlig velighet.

Och här kommer rutiner in. Regelbundenhet. Du tycker det är trist? Tänk en gång till. Eller två. Vad innebär det egentligen?

Jo, det innebär att man gör en del saker på samma sätt varje dag eller varje vecka. Och vad innebär det? Jo, det innebär att man inte behöver fundera så mycket på, vela så mycket, om vad man ska vara spontan med idag. Utan man får det nödvändiga gjort, och frigör enormt mycket tid till annat som är viktigt. Man får saker gjorda för att man gör det som kan göras på rutin. På rutin. Det är ingen mening med att fundera varje morgon på när man ska gå upp. Man går upp halv sju. Och så åker man till jobbet. Effektivt. Man funderar inte på när man ska storhandla, för det gör man söndag eftermiddag. Och sen var maten klar för veckan. Inget mer att älta om. En massa tid frigjord till vettiga tankar. Man funderar inte på om eller när man ska träna. Man gör det varannan dag. Inget att fundera på. En massa tid frigjord till kreativ problemlösning.

Så. Poängen gjord. Nu vet du hemligheten. Rutiner är grejen. Skall dock inte förväxlas med procedurer. Det är en helt annan sak.

6 kommentarer:

  1. Om ett ord orsakar problem på något sätt - ta helt enkelt bort det och använd något som fungerar bättre. Något jag jobbat med det senaste året är alltså att plocka bort ordet "man" ur allt jag skriver. Just det ordet har degenererat till något slags Tourette-tic.

    SvaraRadera
  2. Just "man" vägrar jag att byta ut. Det är rutinartat effektivt.

    SvaraRadera
  3. Jaja, man gör ju som man vill i den frågan. Själv hävdar jag att man inte bör använda ordet "man" sådär slentrianmässigt.

    SvaraRadera

free hit counters