fredag 28 februari 2014

Det här med namn

Vi gör inte saker i rätt ordning.

Såhär ska man göra: Först ska man hitta på en affärsidé. Sen ska man göra en affärsplan. Sen ska man registrera företaget, och hitta på ett namn som blir godkänt. Och någonstans ska man också se till att skaffa finansiering, förstås. Kunder t ex. Eller riskkapital. Eller lån. Eller bidrag. Man kan säkert göra mer.

Men vi liksom började verksamheten, och sen kom vi på ett företagsnamn som vi började använda. Det är ju lite Moment 22 över alltihopa, att starta företag. Om det ska vara någon mening med det, behöver man ju ha kunder. Och för att få nya kunder behöver man ha lite organisatorisk ordning på saker och ting, ett namn t ex.

Vi hittade på ett, undersökte om det verkade upptaget och sen registrerade vi i alla fall domän. Det är dumt om domänen är upptagen. Bolagsverket och domän-hanterings-myndigheten .se borde faktiskt samarbeta här, tycker jag, så man gör allt samtidigt.

När vi väl kom till formaliteten som att registrera företaget, godkändes inte namnet, våra amatörmässigt svepande undersökningar hade inte avslöjat att del av namnet var upptaget av en ekomomisk förening. Lite konstigt, alltihopa kunde vi tycka, det verkade ju finnas fler sådana namngivningar i andra fall. Men vi har inte för avsikt att stoja om det. Så vi ägnade kvällen åt att brainstorma fram nya namnförslag.

Med randvillkoret att vi fortfarande ska kunna använda domänen som vi börjat lägga upp företagssajten på.

Fortsättning följer ...


4 kommentarer:

 1. Detta skall bli intressant att följa

  SvaraRadera
 2. Håller med Niklas och undrar över vitsen med registrering hos Bolagsverket. Den som äger domännamnet har ju en fördel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag/vi läst fel med alla regler nu då ... men aktiebolag måste nog registreras. Nu kör vi omgång tre med namn, det verkar finnas för många varumärken.

   Radera

free hit counters